< 2024.04 >
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Győr-Moson-Sopron megyei területi csoport


Elnök: Dr. Jóna László

A csoport 1978-ban alakult, amelynek aktív tagjai voltak mások mellett Fátay Tamás, Foltányi Miklós, Illés Attila, Jezsó György, Keresztes Sándor, Körmendy János, Németh Iván, Simányi Frigyes, Somfai András, Varga László, Winkler Gábor. Az 1980-as években a csoport vezetőségét alkották többek között Balogh József, később Dr. Rechnitzer János.

A csoport addigi vezetése 1990-ben lemondott, ettől kezdve megyei megbízotti szerepben Somfai András 1998-ig szervezte a csoport munkáját, biztosítva a MUT elnökségével való kapcsolatot is.

A MUT GYMS megyei csoportja 2015 szeptemberében alakult újjá 15 taggal, majd októberben programkialakító megbeszélést tartottak. Az újjáalakult csoport első elnöke Keresztes Sándor lett, alelnöke Dr. Lados Mihály, titkára pedig Jóna László PhD hallgató.

Az első találkozón Körmendy Imre, a MUT elnöke tartott rövid köszöntőt, amelyben örömét fejezte ki a GYMS megyei csoport újjászervezésével kapcsolatban.

A csoport az MTA Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpont Nyugat- magyarországi Tudományos Osztály épületében működik Győrben. Fő tevékenysége a Smart City műhelybeszélgetés-sorozat az MTA KRTK RKI NYUTO-val közösen, amelyre többnyire havonta egy alkalommal kerül sor. A sorozat a helyi szakemberek körében nagyon népszerű lett: 2018 májusában már a tizenharmadik előadásnál tartott. A Smart City sorozat részeként a csoport 2015. november 10-én konferenciát szervezett Smart City mint városfejlesztési modell a Felső-Dunántúl nagyvárosaiban – konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából címmel, az MTA Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpont Nyugat- magyarországi Tudományos Osztályával és az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottság Regionális és Területfejlesztési Munkabizottságával közösen.

A csoport ma már többnyire havi rendszerességgel szervez találkázókat Győr aktuális urbanisztikai kérdéseiről, rendezési tervi problémáiról. Ezekbe a találkozókba a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamarát is bevonják, amellyel a MUT GYMS megyei csoportja együttműködési megállapodást is kötött. A csoport programjai nyomon követhetők a MUT honlapján és a csoport Facebook-oldalán.

A 2017-es tisztújítást követően a csoport új elnöke Dr. Lados Mihály lett, titkára pedig Dr. Jóna László.


2022. június 1-jén tartott Tisztújító taggyűlést a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei területi csoportja!

Jóna László, a területi csoport korábbi titkára a taggyűlés bevezető beszédében kihangsúlyozta, hogy célja a győri MUT csoport újraindításának kezdeményezésével az, hogy a MUT Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának elhunyt elnöke Lados Mihály munkáját folytatva egy valódi szakmai fórummá fejlődjön a csoport, ahol valamennyi az urbanisztikában érintett szakember, és a döntéshozók párbeszédet tudnak folytatni egymással az aktuális városi problémákról, kihívásokról. Ezzel együtt pedig folytatni a megkezdett Smart City sorozatot, ami a 2015-ös indulásnak az egyik alappillére volt.

A taggyűlés egyhangúlag választotta meg Jóna Lászlót a területi csoport elnökének, Csányiné Szemerédi Esztert pedig titkárának.

A területi csoport 2022. június 15-i Tisztújító taggyűlésének jegyzőkönyve ide kattintva elérhetőKapcsolódó dokumentumok:
MUT GYMS 2022. 06. 01. Jegyzőkönyv