< 2024.06 >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Köztérmegújítási Nívódíjazottak 2021


KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. – Történelmi tér Kiskunfélegyháza – 2021

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület 2021-ben Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti a Kész Építő és Szerelő Zrt. Történelmi tér Kiskunfélegyháza – 2021 c. pályaművét a belvárosi tereket egységbeszervező főtérmegújításáért.

A díjban részesül: 

 • Csányi József, polgármester, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata
 • Vincze Attila, vezető tervező, Pagony Táj- és Kertépítész Kft
 • Sáray Zoltán, vezérigazgató, KÉSZ Építő és Szerelő Zrt
 • Kesztner Andor, mély- és vízépítési igazgató, KÉSZ Építő és Szerelő Zrt

A zöld város program keretében megújult belvárosi téregyüttes a helyi közösség igényeit szem előtt tartva került kialakításra. A tér jelenleg a közösségi élet szerves részét képezi, köszönhetően a megfelelő számú árnyékos ülőhelynek, a rekreációt segítő, biodiverzitásban gazdag zöldfelületeknek. A tér a kor elvárásainak megfelelően került kialakításra, megfelelő anyag és növényhasználattal. Minőségi összeköttetést biztosít a városháza és a Sarlós Boldogasszony Templom között és egyben a Kossuth Lajos utca zöld folyósólyának kezdőpontja is. A téren áthaladó kerékpárút és a parkolók racionalizálása hozzájárult egy zöld, emberközpontú belváros kialakításához. Az esztétikusan, zöld formában megújított tér érzékelhetően hozzájárult a város közösségi életének kibontakozásához.

A díjat Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke adta át a díjban részesülő szakembereknek 2021. október 22-én Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián. 
Komló Város Önkormányzata – Petőfi tér és környezetének megújítása

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület 2021-ben Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti Komló Város Önkormányzatának Petőfi tér és környezetének megújítása c. pályaművét.

A díjban részesül:

 • Polics József, polgármester, Komló Város Önkormányzata
 • Tamás Anna Mária DLA, felelős tervező, A+ Építész Stúdió Kft.
 • Kovács-Andor Krisztián DLA, felelős tervező, A+ Építész Stúdió Kft.

Komló identitása bizonyosan értelmezhetetlen lenne a szénbányászat értékei nélkül, városépítészeti értelemben azonban ez a korszak ellentmondásos nyomot hagyott a városon. Egyszerre látunk ugyanis kiemelkedő építészeti (Piramis ház) és városépítészeti (Kökönyös városrész) alkotásokat, de ekkor „kap léket” a belváros hajója, a bányaüzemhez kapcsolódó technológiai terek zátonyain. Ebben a kontextusban különösen érzékeny és szakmailag helyes döntés a Petőfi tér és környezetének a rekonstrukciója. A Kökönyös városrész ugyanis nem csak városépítészeti értelemben Komló talán legértékesebb épített öröksége, de közösségi értelemben a város jelentős ingázó közössége számára az elindulás és a megérkezés tere. Ez a fejlesztés azonban nem csak a polgármester és a főépítész összhangját és munkáját dicséri, hanem a tervezőkét is, akik nem csak jó építészeti érzékkel nyúlnak a feladathoz, hanem a mindennapok szintjén tudnak érdemben hozzáadni, a téren megforduló több ezer ember életének minőségéhez.

A díjat Polics József, Komló Város polgármestere vette át Salamin Gézatól, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökétől Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián 2021. október 22-én.  


TSPC Kft. – Millenáris Széllkapu park

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben Köztérmegújítási Nívódíjban részesíti a TSPC Kft. Millenáris Széllkapu park c. pályaművét a mintaszerű zöldterületi fejlesztésért.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság különvéleménye a Széllkapu megítéléséről ide kattintva elérhető (PDF)

A díjban részesül: 

 • Kádár Mihály, felelős építész tervező, TSPC Kft
 • Könözsi Szilvia, felelős építész tervező, TSPC Kft
 • Balogh Andrea, felelős tájépítész tervező, 4D Tájépítész Iroda
 • Majoros Csaba, tájépítész tervező, 4D Tájépítész Iroda
 • Sós Gergely, út és közlekedés tervező, FŐMTERV Zrt

A Széllkapu projekt a Millenáris Parkot kiegészítő, teljessé tevő nagyléptékű közteret létrehozó projekt, amely az egyik legjelentősebb ilyen jellegű városfejlesztési beruházás Magyarországon és a belvárosi barnamezős megújítás új minőségét hozza magával. A közösségi tér jelentősen kibővült, új funkciók jelentek meg, melyek a Széll Kálmán tér tágabb környezetének állapotát nagy mértékben javították. A sűrű városi szövet lazításával, az átszellőzés javításával, zöldfelületek növelésével nagy térséget tett élhetőbbé és magas színvonalúvá, javítva a levegőminőséget és a városi klímát. A projekt nagysága, felvonultatott technikák, eljárások és módszerek a legkorszerűbb megközelítéseket vonultatják föl a kertépítészet, városépítészet és várostervezés terén.

A díjat Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke adta át a díjban részesülő szakembereknek 2021. október 22-én Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián. 


Paks Város Önkormányzata – Atom tér és park megújítása – I. ütem

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület 2021-ben dicséretben részesíti Paks Város Önkormányzatának Atom tér és park megújítása – I. ütem c. pályaművét a környezetébe illeszkedő helyi igényeket kielégítő térmegújításért.

A dicséretben részesül: 

 • Rádóczy (F) László, vezető építész tervező, Pécsépterv Stúdió Kft.
 • Szabó Péter, polgármester, Paks Város Önkormányzata
 • Kreiter Ádám, projektvezető, Soltút Kft.
 • Ganczer Gábor, projektvezető, Alisca Bau Zrt.

A paksi Atom tér megújítása visszafogott stílusban, mégis jelentős funkcionális fejlődést hozóan történt meg, modernizmusával harmonikusan illeszkedve települési környezetébe. A korábbi szintkülönbségeket lépcsőmentesen a domborzattal játszva oldották meg, ami kellemesebb emberközelibb érzést ad a tér használóinak. Fontos megemlíteni, hogy a felújítás során nem csak a köztér, de az ott található szolgáltató épületeket is megújították. A városlakók láthatóan előszeretettel használják a teret és az ott létrejövő szolgáltatásokat, ami a sikeres fejlesztés egyik legfontosabb ismérve.