< 2024.07 >
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Települési Hild János-díjazottak 2021


Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata - A stratégiai szemléletű, mintaértékű integrált településfejlesztésért

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben Hild János-díjat adományoz Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának a stratégiai szemléletű, mintaértékű integrált településfejlesztésért.

A díjat Gaál József, Kecskemét alpolgármestere és Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke vette át Salamin Gézatól, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökétől Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián 2021. október 22-én. 

Kecskemét az Alföld egyik legdinamikusabban fejlődő városa volt az elmúlt évtizedben. Az autógyártó kapacitásokhoz kötődő intenzív ipari fejlődés lehetőségeket, valamint számos megoldandó feladatot és kihívást is hordozott a település számára. A város stratégiai városfejlesztési szemlélet jegyében sikeresen lépett előre barnamezős területek átalakításában, amelyek ma már modern egyetemi campusnak, innovációs központnak adnak helyet. Kiemelendőek a klímatudatos város irányába tett lépések, mint például a természetközeli aktív sport és turizmus lehetőségeinek bővítése, a városi közlekedés járműparkjának energiahatékony átalakítása, esőkertek létesítése, vagy épp a zöldfelületi fejlesztések. A nemzetközi gazdasági funkciót szerző város számára kiemelt igényként jelentkezik, hogy a szerepéhez vonzó, versenyképes városi környezet nyújtson, amit az elmúlt évek fejlesztései hatékonyan tudtak támogatni. Megújuló fürdő, uszoda, új vásárlóutca kialakítása, sportolási lehetőségek bővítése a közösségi életnek keretet adó közterek fejlesztése, vagy éppen közösségi kertek, és a gazdasági szereplőkkel megvalósuló példás partnerség révén a piaci alapon elérhető szolgáltatások és lehetőségek bővülése egyaránt egy magas minőségű városi élettér és innovációt ösztönző közeg kifejlődését eredményezi.


Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata - Az integrált szemléletű, tudatos városrehabilitációért

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021-ben Hild János-díjat adományoz Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzatának az integrált szemléletű, tudatos városrehabilitációért.

A díjat D. Kovács Róbert Antal, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya polgármestere vette át Salamin Gézatól, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökétől Debrecenben, a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferencián 2021. október 22-én. 

Kőbánya Budapest egy nehezebb adottságú, de nagy fejlődési lehetőséggel bíró, nagy komplexitású kerületeként jelentős erőfeszítéseket tett élhetősége javítására, a helyi környezet minőségének javítására, a meglévő értékek megőrzésére és továbbfejlesztésére.

Az Újhegyi sétány fejlesztése a lakótelepek életminőségének emelését célzó program, amely komplex és máshol is követendő módon igyekszik kezelni környéke helyzetét, a lakótelepeken általában hiányzó közterek minőségi fejlesztésével és közösségi funkciók, szolgáltatások megerősítésével. A Kis-Pongrác lakótelep szociális városrehabilitációja jeles példája a leromlott lakókörnyékek komplex, a helyi közösséget megerősítő, szempontjait figyelembevevő megújításának. A kerület további erőfeszítéseivel – az önkormányzati szolgáltatások, egészségügyi és oktatási intézmények épített környezetének javításával és színvonalának emelésével, a településkép gondozásával és megújításával, a zöld környezet fejlesztésével kiemelkedő eredményeket ért el, amelyet a Magyar Urbanisztikai Társaság Hild-díjjal ismer le 2021-ben.