< 2022.11 >
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Különleges múzeumok Rómában


Írta: Slama Györgyné Börcsök Gizella
A Balassi Intézet Campus Hungary-ösztöndíjasaként 2013. október 26. és december 7. között Rómában tett rövid tanulmányutam, a híres kutatóintézetben (Istituto perla Conservazioneela Valorizzazionedei Beni Culturali, Műemlékvédelmi és Kulturális Örökséggazdálkodási Intézet) végzett kutatásom során érdekes szakmai anyagra bukkantam, mely a sikeresen megvalósult, jól működő olasz kulturális intézményeket és múzeumokat mint jó példákat mutatja be. Ezek közül a kutatóintézet egyik kollégája javaslatára a legjobb római példákat látogattam meg: MAXXI, Palaexpo, Parco della Musica, Museo Centrale Montemartini, Macro.
                                                    Museo Centrale Montemartini

                                                   Museo Centrale Montemartini

A Museo Centrale Montemartini különlegessége, hogy egy ipari örökségi környezetben római kori szobrokat, mozaikokat, freskókat, sírköveket és egyéb leleteket mutat be. Róma első elektromos hőközpontját, mely a Tevere folyó és vasútvonal közvetlen közelében, szecessziós stílusban épült, 1912. június 30-án avatták fel. A Róma egyik déli, egykor fontos szállítási útvonala mentén (Via Ostiense) található ipari területet jelenleg rehabilitálják, és rajta új kulturális központot hoznak létre, melynek része e különleges múzeum is. 1995-ben a Musei Capitolini in Campidoglio egy részét átépítési munkálatok miatt bezárták, és átmeneti megoldásként a kiállítási tárgyakat a már nem működő Montemartini gyárban állították ki. Az 1997-ben nyílt kiállítás – melynek címe: „A gépek és az istenek” – két világot állított szembe egymással: a klasszikus és az ipari régészetet. Amikor 2005-ben befejeződtek a munkálatok a Campidoglio téren, a szobrok nagyobbik része a gyárban maradt, mely azóta állandó kiállítási térként, múzeumként működik.
                                                                     MAXXI

MAXXI, hivatalos nevén: Maxxi Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo, vagyis a XXI. Századi Művészetek Nemzeti Múzeuma. A Kulturális Minisztérium 1998-ban nemzetközi pályázatot írt ki az épület megtervezésére, melyet – 273 pályázó közül – a híres angol-iraki építészmérnök asszony, Zaha Hadid nyert meg. Az épület maga is a XXI. századot képviseli. A város északi részén, a régi kaszárnya területén, annak épületeit is felhasználva, a városi szövetbe jól illeszkedő, a múzeum funkcióját is képviselő architektúra készült, amely külső és belső megjelenésében is különleges. A belső teret az épület teljes magasságában (3 szint) alulról megvilágított lépcsők és folyosók szelik át keresztül-kasul, mindig új és váratlan képet mutatva a látogatónak. A fényárban úszó, íves lépcsők széles fénysávként lebegnek a térben. Az izgalmas belső teret, az íveket, mozgásokat mintegy átszúrják a térbe függőlegesen, vízszintesen és különféle szögben belógatott hatalmas piros csövek. A kiállítótermek is rendkívüliek, ívesek, hullámosak, emelkedő padlójúak, szabálytalan alakúak, dőlt falúak; jól illeszkednek a XXI. századi művészetet bemutató alkotásokhoz, kiállítási tárgyakhoz. Az állandó és ideiglenes kiállításokon kívül építészeti könyvtár, könyvesbolt, auditórium, kávéház és izgalmas közösségi terek várják a látogatókat.
                                                                         MAXXI

További képek a galériában találhatók.

Slama Györgyné Börcsök Gizella